0

31 Ekim Bitcoin Whitepaper Günü

Bundan 14 yıl önce, yani 31 Ekim 2008’de, Satoshi Nakamoto isimli anonim hesap Bitcoin whitepaper’ını yayımladı. Bugün ise Bitcoin whitepaper‘ının tam 14. yaş gününü kutluyoruz. Aradan geçen 14 yıl içinde Bitcoin, birçok kişinin gündemi haline geldi ve gelmeye devam edecek gibi gözüküyor.

Satoshi Nakamoto, Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System (Bitcoin: Eşler Arası Elektronik Nakit Sistemi) başlıklı whitepaper’i yayınladı. Bu whitepaper ile birlikte kendi kendini yöneten, güvenli ve sınırlı miktarda eşler arası bir çevrimiçi ödeme sistemi tanıtılmış oldu. Whitepaper’ın ardından Bitcoin ağı, 3 Ocak 2009 günü başlatıldı. 14 yıl önce tanıtılan parasal sistem vizyonu, kripto varlık ile birlikte Blockchain teknolojisine de ‘merhaba’ demiş olduk.

31 Ekim 2008’de yayınlanan Bitcoin whitepaper‘ına buradan ulaşabilirsiniz.

Bitcoin Whitepaper | AirdropTurkiye.com

Satoshi neden 31 Ekim’e kadar bekledi?

Bitcoin hakkındaki yorumlarıyla tanınan Dan Held, Satoshi Nakamoto’nun white paper için seçtiği 31 Ekim tarihine farklı bir yorum getirdi. Held, Nakamoto’nun white paper’ı Kelt festivali olan Samhain ve Martin Luther King’in 95 Tezi’ne bir gönderme yaparak yayınlamış olduğuna inandığını söyledi.

White paper’ı yayınlamadan önce Satoshi’nin en az 1 buçuk yıl boyunca BTC üzerinde çalışmış olduğunu söyleyen Held, öncelikle o tarihte dünya çapında bir ekonomik kriz yaşandığından bahsetti. Güven üzerine inşa edilmiş olan dünyada güven kalmadığını dile getiren Held, küresel çapta 31 Ekim’de kutlanan Cadılar Bayramı’na (Halloween) değinerek “Satoshi’nin bu bayramı düşünerek white paper yayınlamış olacağını düşünmüyorum. Bunun arkasında çok daha derin bir anlam olmalı.” yorumunu yaptı.

Satoshi’nin büyük bir özenle çalışmalarını yaptığını vurgulayan Dan Held, 18 Ağustos 2008 tarihinde Satoshi’nin bitcoin org’da hesap açtığını söyledi. “Satoshi, white paper’ı yayınlamak için hazırda bekliyordu, bitcoin.org’da hesap da açmıştı. Peki 31 Ekim’i özel kılan şey neydi?” diyerek konuyla ilgili yorumlarını paylaşmaya başladı.

Kelt festivali Samhain etkisi

Dan Held, Nakamoto’nun öncelikle Kelt festivali olan Samhain’e bir gönderme yapmış olabileceğine inandığını ifade etti. Aynı tarihte Martin Luther King’in de 95 Tezi’ni yayınladığını söyleyen Held, “Her ikisi de eskinin sona erişini, yeninin de başlangıcını temsil ediyor.” dedi.

Held, Keltlerin dini festivali olan Samhain’in hasat mevsiminin sonunu ve kışın başlangıcını temsil ettiğini söyledi. Katolik kilisesinin daha fazla kişiyi kendisine çekmek adına bu tarihi Azizler Günü olarak kabul ettiğini, bunun da günümüzde Cadılar Bayramı olarak kutlandığını belirtti.

Aslında birden fazla teori mevcut, gerçek nedenini bulamayacak gibiyiz. Bu yüzden bir gün Nakamoto ortaya çıkarsa, bizlere nedenini açıklamasını beklemek en doğrusu olacaktır.

Güncel Airdroplar ile ilgili sorularınızı yorumlar üzerinden bizlere iletebilir,
daha fazla Airdrop fırsatları için “Güncel Airdroplar” sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Airdrop Türkiye

Abone Ol 

Abone Ol :)
Bildir
guest
0 Yorum
Inline Feedbacks
Tüm yorumlar